U bent hier

ella blaast 15 kaarsjes uit!

Ella blaast 15 kaarsjes uit!  ~  20 november 2015, De Markten (Brussel)

Ella bestaat 15 jaar, en dat hebben we gevierd! Vrouwen (en mannen) uit diverse sectoren en vrouwenorganisaties hebben op ons verjaardagsfeest deelgenomen aan debattafels en ontspannende workshops. De dag werd afgesloten met een feestelijk buffet en een fijne babbel. 

Bedankt aan iedereen die aanwezig was!

Debattafel "Gender, migratie & zorg".

 

  

(Pecha Kucha's door Eugenie Bempunga, Khadija Aznag, en Rocio Ferrero.) 

   

(Nesrin Rafai, Fatma Arikoglu, Farida Lamkanfi, Ginette Bauwens, Martine Van Eetvelde, Lea David)

  

(Buffet)

 

Hieronder kan je het openingswoord van Sophie Withaeckx lezen. Binnenkort vind je hier ook de verslagen en de aanbevelingen van de debattafels (Vergrijzing; Gender, Migratie & Zorg; Ondernemen; Verenigingsleven).

 

Het is met enige trots dat ik jullie hier, in mijn eerste publieke optreden als Ella-voorzitter, welkom mag heten op deze viering van 15 jaar Ella!

Inderdaad, in het magische jaar 2000 werd het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen opgericht, naar aanleiding van een actie-onderzoek waarin erkend werd dat vrouwen en meisjes met migratie-achtergrond een groep vormen met specifieke kenmerken, noden en behoeften, die volwaardige aandacht en ondersteuning verdienen in het Gelijke Kansen Beleid.

15 jaar later is de organisatie uitgegroeid tot een flinke puber, die – zoals het elke puber betaamt – op zoek is naar een eigen, nieuwe identiteit en zichzelf daarbij graag ‘in the picture’ zet. Herdoopt tot Ella in 2010 willen we vandaag dan ook veel meer zijn dan een ondersteuningsorganisatie voor vrouwen en meisjes met migratie-achtergrond: als kenniscentrum gender en etniciteit willen we een dienstverlenende organisatie zijn, die  sensibiliseert en verbindt en die de broodnodige kennis rond gender, migratie, kruispuntdenken ontwikkelt en toegankelijk maakt. Door middel van ons aanbod aan vormingen, infodossiers en studiedagen willen we zo ook ondersteuning bieden aan hulpverleners, vrijwilligers, beleidsmakers, studenten, mensen met en zonder migratie-achtergrond, mannen en vrouwen… eigenlijk, ieder die leeft en werkt in de superdiverse samenleving die we geworden zijn en die ook op een bewuste, positieve en onderbouwde manier wil omgaan met zowel de kansen als uitdagingen die deze samenleving ons stelt.

Het hoeft eigenlijk niet meer gezegd te worden: We bevinden ons in moeilijke tijden en staan voor grote maatschappelijke, sociale, politieke, economische en ecologische uitdagingen.  Vandaag willen we bij Ella alvast een eerste, bescheiden, antwoord op deze uitdagingen formuleren. En dat ligt in positiviteit, samenwerken, verbondenheid creëren door onze verschillen te erkennen en te respecteren. Wij bij Ella kiezen er alvast voor om geëngageerd en actief te zijn, te laten zien wat we kunnen en wat we willen, door kansen te grijpen maar ook door erop te wijzen dat kansen pas gecreëerd kunnen worden als we ook de structurele achterstellingsmechanismen kunnen benoemen en bevechten die participatie aan de samenleving voor velen van ons verhinderen – omdat we vrouw zijn, omdat we te bruin of te zwart zijn, omdat we ons willen tonen als moslim, sikh of christen, … kortom, omdat we ‘anders’ zijn.

Vandaag willen alvast aantonen dat ‘anders-zijn’ een kracht is: Ella wordt gemaakt door vele mensen die elk vanuit hun eigen achtergronden, overtuigingen en ervaringen die inspireren, van elkaar leren en net daarom ook de bouwstenen kunnen leveren voor een samenleving die verbondenheid en solidariteit als centrale waarden heeft.

We nodigen jullie uit dan ook van harte uit om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te leren kennen, jullie visies en standpunten met ons te delen maar vooral, om jullie te amuseren en te genieten van deze dag!